Hozzávalók a mandulamousse-hoz, 4 adaghoz
- 2 tojás
- 2,5 dkg mandulaliszt
- 2 cl mandulalikőr
- 2 ek cukor
- 2,5 dl tejszín
- 2 zselatinlap
- 4 dkg marcipán
- 1,5 dl tejszín
- fél vaníliarúd
Hozzávalók a sütőtök öntethez
- őrölt fahéj
- 4 dkg vaj
- 1 cukor
- 15 dkg hokkaido sütőtök
- 5 cl tejszín
- 1 szál thai citromfű
- 1 szál friss rozmaring
- szerecsendió
- 1 vaníliarúd
- 2 dl friss narancslé
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A sárgájákat összeturmixoljuk a marcipánnal és egy korty tejszínnel.
A maradék tejszínt felforraljuk a mandulaliszttel és a vaníliarúddal. A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd a meleg tejszínbe tesszük. A tűzről levéve hozzáadjuk a mandulalikőrt és a tojássárgájás marcipánkeveréket, végül óvatosan belekeverjük a felvert tojás- és tejszínhabot. Y poharakban hűtjük legalább 30 percig.
Egy lábosban vajon megfuttatjuk a kockára vágott sütőtököt, mikor puhulni kezd, megszórjuk a cukorral. Mikor a sütőtök karamellizálódott, hozzáöntjük a narancslevet. Fűszerezzük rozmaringgal, vaníliával, thai citromfűvel, szerecsendióval és fahéjjal. Mikor a sütőtök megpuhult, eltávolítjuk belőle az egész fűszereket és felöntjük a tejszínnel. A kétharmadát leturmixoljuk. Ha túl sűrű, narancslével vagy tejszínnel higíthatjuk, megvárjuk, míg lehül, majd a mandulamoussra kanalazzuk. Tálalás előtt díszíthetjük friss rozmaring ággal és pirított mandulával.
A maradék tejszínt felforraljuk a mandulaliszttel és a vaníliarúddal. A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd a meleg tejszínbe tesszük. A tűzről levéve hozzáadjuk a mandulalikőrt és a tojássárgájás marcipánkeveréket, végül óvatosan belekeverjük a felvert tojás- és tejszínhabot. Y poharakban hűtjük legalább 30 percig.
Egy lábosban vajon megfuttatjuk a kockára vágott sütőtököt, mikor puhulni kezd, megszórjuk a cukorral. Mikor a sütőtök karamellizálódott, hozzáöntjük a narancslevet. Fűszerezzük rozmaringgal, vaníliával, thai citromfűvel, szerecsendióval és fahéjjal. Mikor a sütőtök megpuhult, eltávolítjuk belőle az egész fűszereket és felöntjük a tejszínnel. A kétharmadát leturmixoljuk. Ha túl sűrű, narancslével vagy tejszínnel higíthatjuk, megvárjuk, míg lehül, majd a mandulamoussra kanalazzuk. Tálalás előtt díszíthetjük friss rozmaring ággal és pirított mandulával.